Млечните продукти – ползи и вреди.

Весела Малиновска

28 юни 2021

Хората обичат млечни продукти – прясно, кисело мляко, масло, сметана, сирена. Но напоследък все повече се говори за вредата от консумирането на млечни продукти. Броят на въздържателите на мляко се е увеличил с 61% от 2012г насам. Това е един много бурен растеж. Но да видим на какво се дължи той в следващите редове.

Консумацията на мляко е започнала преди 6000-8000 години от европейските фермери, които опитомили кравите и започнали да използват тяхното мляко за собствени цели. До съвсем скоро човечеството беше убедено в ползите от млякото. И разбира се, някоиот тях са неоспорими.

Млечни продукти

Ползи от млечните продукти

В зависимост от продукта, млчените могат да предложат около 9 важни хранителни вещества:

 • Калций
 • Калий
 • Протеин
 • Витамин D
 • Витамини А
 • Витацмин B12
 • Фосфор
 • Рибофлавин
 • Ниацин
 • Натрий

Първите 4 спомагат за сформиране на здрава костна система и увеличават костната плътност, особено нужни при подрастващите. Калият също така помага за поддържане на добро кръвно налягане. Протеинът пък, помага за растежа на мускулите и за поддръжката на добра мускулна маса.

Млечните помагат на тялото да се регулира -пробиотиците, които се съдържат естествено в киселото мляко са живи бактерии, които подсилват имунната система и помагат за добро храносмилане.

Калият, натрият и калцият, които се съдържат в млечните продукти, доставят и електролити, които помагат на организма да поддържа балансирана хидратация.

Какви са евентуалните вреди от млечните продукти?

stomach ache
 1. Една от главните е наличието на многобройни хормони, които се дават на самите млекодайни животни – интересно е как медицинските институции не са информирали хората относно многобройните хормони, които се съдържат във всички млечни продукти. Различни проучвания посочват, че наличието на стероидни хормони се счита за важен рисков фактор за развитието на ракови заболявания при хората. За повече информация относно хормоните в млечните продукти и техния биологичен ефект върху човешкия метаболизъм, прочетете тази статия.
 2. Много (около 65%-75%) от хората проявяат т.нар. лактозна неторлерантност – реакция, която прави невъзможно или много трудно смилането на естествените млечни захари, наречени лактоза. Това води до симптоми като газове, подуване, дискомфорт, чувство на тежест в стомашния тракт. В някои случаи се стига дори до гадене, повръщане, диярия или запек. На какво се дължи тази нетолерантност? Млечната захар представлява всъщност връзка между 2 вида захар. Лактазата е ензим в нашето тяло, който може да разбие тази връзка, за да могат отделните млчени захари да се смелят. Но при голяма част от възрастните хора този ензим липсва или е в намалени количества, затова те проявяват симптоми на лактозна нетолерантност. За да определите личното си ниво на нетолерантност трябва да изключите за известен период (2-3 седмици) млечните продукти и да наблюдавате как се чувствате през това време, както и когато започнете да връщате млечните към менюто си. -> Перманентното изключване на групи храни от менюто, обаче, трябва да става под ръководството на медицинско лице или екип.
 3. Протеините суроватка и казеин – те са едновременно позитиви и негативи на млечните продукти. Недостатъкът на тези протеини е, че най-често са хранителни алергени при новородени и малки деца.
 4. Акне – изследователите не са напълно сигурни каква е връзката между акнето и млечните продукти, някои теории залагат отново на хормоните, като главен източник на проблеми с кожата.
 5. Млякото съдържа високи нива наситени мазнини – някои млечни продукти, особено пълномасленото мляко, сиренето и маслото трябва да се консумират умерено, заради високото съдържание на наситени мазнини. Транс и наситените мазнини са известни с това, че увеличават общия холестерол, както и LDL (лошия) холестерол, което увеличава рискът от сърдечен удар, диабет тип 2 и затлъстяване.

Какво да правим с тази информация?

wondering what to do

Консумирането на млечни продукти е дълбоко заложено в хората от хилядолетия. В последните няколкко десетилетия млекодобивната индустрия наложи на потребителите идеята, че трябва да се консумира мляко всеки ден, просто защото има интерес да продава повече. По-голямата консумация, обаче, наложи употребата на хормони и антибиотици у млекодайния добитък. Така че, днешното мляко не е същото като едновремешното.

Ако решим да пробваме, то кога и как да спрем/намалим конусмацията на млечни продукти?

 • Ако наблюдавате следните симптоми – подуване, стомашно неразположение, акне, високо кръвно налягане. Може да направите едно пробно спиране на млечните продукти – първоначално за 2 седмици. След това постепенно ги включвате в менюто си и внимателно наблюдавате как се чувствате.
 • Изключете/намалете млечните продукти бавно и последователно – никога не изключвайте изведнъж и изцяло дадена хранителна група – това не само ще предизвика физически, а и психически стрес за организма ви. Така, в крайна сметка, ще се провалите в това начинание, защото консумирането на млечни продукти е навик, а навиците не се разрушават за 1 ден. Нито пък се изграждат за 1 ден. Затова действайте бавно, последователно, стъпка по стъпка. Извоювайте си малки победи и се поздравявайте за тях – например – поставяте си цел да спрете първо консумацията на прясно мляко за 1-2 седмици. Вече има най-различни алтернативи на прясното мляко, като овесено, бадемово, кокосово и др. Пробвайте и намерете коя алтернатива най-много се доближава до вашия вкус. Поздравете се, след като успеете с това начинание. След това си поставете друга цел – да изключите сиренето, като го замените с немлечно такова – например от соя или кашу. Има много успешни варианти на пазара.
 • Самонаблюдавайте се – през цялото време на експерименти внимателно наблюдавайте реакциите на организма си. Вашето тяло знае най-добре.
 • Експериментирайте – не всички млечни продукти може да предизвикат същата реакция във вашия организъм. Обикновено сметаната, маслото не са толкова наситени на казеин, например (протеинът, който се счита за алерген). Възможно е само прясното мляко да предизвиква неприятни усещания. Всеки организъм е уникален и вие трябва да се научите да познавате езика, на който говори вашето тяло. В този случай би ви помогнало да изпозлвате дневник на храните, където да записвате кога какво консумирате и съответната реакция на организма ви. Така няма да забравите и игнорирате нещо.
 • Научете какви продукти от млечни алтернативи се предлагат – истински късмет е, че живеем във времена, когато пазарът е залят от алтернативи на млечните продукти – буквално на всичко вече има заместител – от прясно мляко, през кашкавал и сирене, до сметана и дори яйца.
balance

Ако пък все още вярвате в предимствата на млякото, спокойно може да го консумирате. Единственият съвет, който бихме дали, е да го правите с мярка, защото:

Запомнете – балансът и умереността са ключ към здраве, щастие и енергия!

Изполвани източници:

https://helloglow.co/no-fail-plan-how-to-give-up-dairy-not-miss-it/

10 Pros and Cons of Dairy Products – HRF (healthresearchfunding.org)

Dairy Products Pros and Cons – Medical Associates of Northwest Arkansas (mana.md)

Is Dairy Healthy: Pros and Cons of Milk | Shape

Във връзка с баланса, имаме още една интересна статия – свързана с алкално-киселинния баланс.

СПОДЕЛИ В Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

СВАЛИ БЕЗПЛАТНО